Perler er klassisk, feminint og elegant

Visste du at ekte perler dannes i en musling?

En perle oppstår når et sandkort eller annet fremmedlegeme trenger inn i muslingen. På grunn av irritasjon vil muslingen prøve å kapsle inn sandkornet med perlemor, som er det samme materialet som dannes på innsiden av muslingskallet. Sandkornet kapsles over lag på lag, og tar flere år. Des lenger perlen ligger i muslingen, des større blir den. Perfekte naturperler av en viss størrelse er derfor svært sjeldne og veldig kostbare. 

Perle i musling

Perler behandles som edelstener selv om de er dannet av organisk materiale. Tilnærmet perfekte perler er runde og har en iriserende glans. Det vil si en refleks eller lysbrytning av overflaten som gir perlen et vakkert fargespill. Perler bedømmes etter størrelse, vekt og form. Symmetriske perler med slett overflate og ypperlig glans er mest verd, avhengig av størrelsen

Perle i musling

Ferskvannsperler blir dyrket av mennesker ved å bruke ferskvannsmuslinger. Ferskvannsperler blir meget vakre selv om de har en annen glans enn saltvannsperler. Smykkedesignere verden over bruker ferskvannsperler, heldigvis,- så slipper jeg å tømme lommeboka på et par perleøredobber. Tilnærmet perfekte ferskvannsperler kan også bli svært kostbare, om en usedvanlig sjeldne. De vanligste stedene man dyrker ferskvannsperler er Kina, og de tar gjerne 2–7 år å dyrke fram.

Verdens største perle

En liten kuriositet: Verdens trolig største perle, «Pearl of Puerto», ble funnet av en lokal fisker på øya Palawan  i Fillipinene omkring 2006. Den veide cirka 34 kg og ble i 2016 anslått å ha en verdi på cirka US$ 100 millioner.

Jeg har alltid vært svak for perler, og et par perleøredobber er aldri feil.
Se våre favoritter her:

Vise produkt
Perleøredobber
Øredobber med perle og Swarovski-krystaller
Øredobber med perle og Swarovski-krystaller
Smykker med ferskvannsperler

Det er bare lekkert 🙂

Tagged ,

Oppdag mer fra Bare lekkert

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese